Новини


29-09-2022

НСБС бе домакин на 14-тата Конференция на асоциациите на спедиторите от Югоизточна Европа (SEEFF)

В рамките на честванията по повод своята 30-та годишнина, Националното сдружение на българските спедитори (НСБС) бе домакин на 14-тата Конференция на асоциациите на спедиторите от Югоизточна Европа (SEEFF). Конференцията беше насочена към „Дигитализация, мултимодалност, устойчивост“ и предложи бизнес ориентирана платформа за обсъждане на актуални и ключови проблеми и тенденции в областта на транспорта, спедицията и логистиката в региона.

 

В конференцията се включиха над 150 участника от 20 държави, като тя бе уважена от ръководството на FIATA и CLECAT, редица национални международни партньори на НСБС, представители на българското правителство и разбира се членовете на сдружението.

По време на панелите на конференцията бе представено значението на цифровизацията в спедиторския и логистичен сектор като ключов фактор за мултимодалността. Специално внимание бе обърнато на това как прилагането на електронни документи като eFBL и eCMR могат да доведат до подобряване на бизнес процесите и ефективността на спедиторите.

Глобалните вериги за доставки представляваха важна тема в рамките на конференцията, тъй като понастоящем са изправени пред безпрецедентни прекъсвания, особено в морския транспорт с неговата несигурност и ескалиращи темпове. Голяма част от функциониращите до скоро транспортни коридори страдат от несигурност и губят доверието на клиентите и дори възникващите нови пътища са силно затруднени в претоварената европейска инфраструктура. Липсата на обществени мултимодални терминали в региона поставя допълнително ограничение за развитието на мултимодалните услуги.

„Зелена сделка“ също бе обект на дискусия по време на конференцията, като се търсеше отговора на въпроса има ли яснота как нейното прилагане ще повлияе на ежедневните операции на спедиторите и какви предизвикателства трябва да се преодолеят.